Konu Başlıklarımız
GASTRİT NEDİR ?
Gastrit mide iç yüzeyini koruma için bulunan mukoza tabakasının çeşitli olaylar ve değişkenler sonucunda iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Gastrit in görülme sıklığı yetişkinlerde daha yüksektir. Gastrit genel olarak kroniktir. Gastrit genel olarak bakteriyel sebeplerden ortaya çıkan bir hastalıktır. Bakterinin mide mukozasının örten mukus tabakasının altına yerleşen bakteriler sebep olur. Daha derinlere inmesi ise ülsere sebep olabilir. Hastalığın tedavisi yoğun antibiyotik tedavisi şeklinde geçer. Gastrit belirli belirtileri görülebilen bir hastalık olduğu gibi belirtisi olmadan da ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Araştırmalar her iki yetişkinden birinde gastrit olduğu yönündedir. Tedavisi kolay olan bu hastalığın ilk evresinde teşhisi oldukça zordur. Bu yüzden teşhisin doğru zamanda konulması hastalığın tedavisi ve hastanın sağlığı için oldukça önemlidir.
GASTRİTİN NEDENLERİ NELERDİR ?
- Kronik Pylori denilen enfeksiyon hastalığın en büyük sebeplerinden birisidir. Bu bakterinin çocukluk döneminde vücuda alındığı ve yıllar boyunca vücut içerisinde saklı kalındığı düşünülmektedir.
- Beslenme bozuklukları hastalığın gene en büyük sebeplerinden birisidir.
- Sigara ve alkol tüketimi gastritin en büyük tetikleyicilerinden birisidir.
- Stres kişinin midesindeki asit salgısını arttırarak mukoza tabakasının zarar görmesine sebep olur ve bu durumda gastrit in ortaya çıkma ihtimali artmış olur .
- Aspirin ve antiromatizmal ilaçlar mide mukozasına etki ederek zayıf düşmesine ve gastrit in ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
GASTRİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Gastrit belirtileri aniden ortaya çıkabilen (akut) ve sürekli (kronik) olarak ikiye ayrılır.
Akut Gastrit ; Akut gastrit belirtileri aniden ortaya çıkan gastrittir. Akut gastrit in belirtileri ;
- Karın ağrısı
- Mide yanması
- Mide ekşimesi
- Gazdan dolayı şişkinlik hissiyatı
- Mide bulantısı
- İstifra ( kusma )
- Geğirme
- İştah kaybı
gibi belirtileri olan akut gastritin , belirtilerinin anlık olması teşhisi zorlaştırmaktadır.
Kronik Gastrit ; Kronik gastrit belirtilerini saklayan gastrit türüdür. Belirtileri ;
- Ağrı az olup , yemekten sonra şişkinlik hissiyatının yaşanması
- Erken doyma
- Mide bulantısı
- Geğirme
- Ağızda kötü tat hissetme
- İstifra ( kusma )
GASTRİT TANISI ( TEŞHİSİ ) KOYMA
Gastrit olduğundan şüphelenen kişi öncelikle bir gastroenterologa veya dahiliye doktoruna görünmelidir. Teşhisi koymak için hastanın hikayesi dinlenebileceği gibi kesin teşhis koymak için endoskopi yapılabilir. Mukozanın durumunun teşhisi için doku örneği alınarak patalojik incelemesi yapılır. Gastritten şüphelenilen her hastaya endoskopi şarttır denilemeyeceği gibi 40 yaş altındaki hastalarda dışkı örneğinden HP enfeksiyonunun varlığı teşhis edilebilir.
GASTRİTE SEBEP OLAN BESİNLER
- Kafeinli içecekler ( kola , kahve , çay )
- Asitli içecekler
- Yağlı yiyecekler
- Kızartma türleri
- Soğan ve Portakal suyu ( midesi hassas olan kişiler için tehlikeli olabilmektedir )
- Çikolata ( kafein ve yağ içerir )
- Alkol tüketimi ( özellikle aç karnına tüketilen alkol )
GASTRİT TEDAVİSİ
Gastritin ilerlemesi daha kötü hastalıklara sebep olabileceği için tedavisinin yapılması oldukça önemlidir. Teşhis koyulduğunda eğer gastrit in sebebi bakteri değilse hastada mide asidini azaltıcı ve etkisini ortadan kaldırıcı ilaçlar kullanılabilir. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanımı özellikle gastriti tetikleyen sebepler arasındadır. Özellikle ağrı kesiciler , aspirin gibi ilaçlar mide asidini yükselterek mukozaya zarar verdikleri için doktor kontrolünde alınmaları gerekmektedir. Bunun yanında diyet uygulanarak hastanın bu hastalığa yakalanması engellenebilir. Tedavi de hasta normale döndükten sonra içeceklerde ( kafeinsiz ve asitsiz ) yiyeceklerde yağsız ve hafif gıdalar tüketmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü mide yüzeyi tekrar tahriş olup hastalığın tekrar nüksetme riski vardır.
Gastritin sebebi bakteriyel ise o zaman hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu antibiyotiklerin kesinlikle doktor tavsiyesinde alınıp mide yüzeyini daha fazla tahriş etmeyecek ilaçlar doktor tarafından tavsiye edilebilmektedir.